- Οκινάουα
- (Okinawa). Συστάδα νησιών του Ειρηνικού στο αρχιπέλαγος του Ριουκιού, που ανήκουν στην Ιαπωνία και ήταν υπό αμερικάνικη διοίκηση σύμφωνα με τη συνθήκη του Σαν Φραντσίσκο (Νοέμβριος 1951). Περιλαμβάνει τα νησιά της Ο., Κεράμα-ρέτο, Ζεχίμα, Κουμεσίμα και Νταϊτοσίμα.
Μεγαλύτερο από όλα είναι η Ο. (2.255 τ. χλμ. 1.318.220 κατ. το 2000). Βρίσκεται στα Α της θάλασσας της Κίνας και Δ της θάλασσας των Φιλιππίνων και έχει πρωτεύουσα την πόλη Νάχα (περ. 303 000 κάτ.) στη δυτική άκρη του νησιού. Το βόρειο τμήμα της είναι απόκρημνο με ψηλότερη κορυφή τα 496 μ., ενώ το νότιο είναι χαμηλότερο και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Πρόκειται για νησί ηφαιστειογενές, με θερμό και υγρό κλίμα και άφθονους τυφώνες. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη γεωργία (ρύζι, μπανάνες, ζαχαροκάλαμο, γλυκοπατάτες) και τη δασική εκμετάλλευση. Σημαντικότερο λιμάνι είναι ο κόλπος του Μπάκνερ και σπουδαιότερες πόλεις –εκτός από τη Νάχα– οι Σούρι και Ιτομάν.
Ιστορία. Κατά διάρκεια του B’ Παγκοσμίου πολέμου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού είχαν καταλάβει τις Φιλιππίνες και την Iβοζίμα, σχεδίαζαν την κατάκτηση της Ο., (Απρίλιος 1945) που είχε εξαιρετική στρατηγική σημασία για μια συστηματική δράση βομβαρδισμού της Ιαπωνίας. Το νησί υπεράσπισαν 120.000 άνθρωποι, που στηρίχτηκαν κυρίως σε εγκάρσια φράγματα, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα. Στις 18 Μαρτίου άρχισαν οι πρώτες εχθροπραξίες, όπως οι στρατηγικοί βομβαρδισμοί από την πλευρά των Αμερικανών και η κατάληψη γειτονικών νησιών. Την 1η Απριλίου άρχισε η επίθεση που συνεχίστηκε ακατάπαυστα έως τις 21 Ιουλίου. Για ενίσχυση της άμυνας της Ο., το βράδυ της 6ης Απριλίου το θωρηκτό Γιαμάτο (70.000 τόνοι) έκανε πορεία προς το νησί, αλλά με την επίθεση των περίπου 400 βομβαρδιστικών και τορπιλοβόλων βυθίστηκε το πρωί της επόμενης μέρας. Οι απώλειες ήταν για τους μεν Αμερικάνους 11.000 νεκροί και 34.000 τραυματίες, ενώ για τους Ιάπωνες 11.0549 νεκροί και 7.400 αιχμάλωτοι. Η κατάληψη της Ο. χάραξε την αρχή της τελικής φάσης του πολέμου του Ειρηνικού.
Αεροφωτογραφία της Οκινάουα (φωτ. NASA, earth.jsc.nasa.gov).
Dictionary of Greek. 2013.